Košarka na Filipinima

Sort By
Time
League
Time:
1H
3H
Today
3 days
All
Events Outrights
Basketball
Winner
1
2
Winner
1
2
Final Score
1
X
2
Quarter Final Score
1
X
2
2nd half - 1x2
1
X
2
Player Points
Under
O/U
Over
Total Points
Under
O/U
Over
Total Points
Under
O/U
Over
Home Team Points
Under
O/U
Over
Away Team Points
Under
O/U
Over
Player Assists
Under
O/U
Over
Handicap
1
HD
2
Handicap
1
HD
2
1st half-handicap
1
HD
2
2nd half-Handicap
1
HD
2
Player Rebounds
Under
O/U
Over
Philippines - MPBL
08:00
15.06
Marikina Shoemasters
Bataan Risers
3.40
1.25
1.83
160.5
1.83
1.83
8.5
1.83
10:00
15.06
Nueva Ecija Capitals
Paranaque Patriots
1.21
3.75
1.83
154.5
1.83
1.83
-9.5
1.83
12:00
15.06
Rizal Golden Coolers
Abra Weavers
2.57
1.42
1.83
150.5
1.83
1.83
5.5
1.83

Počeci košarke na FilipinimaKošarka je najpopularniji sport na Filipinima i igra se kako na amaterskom tako i na profesionalnom nivou. U ovoj ostrvskoj državi se pojavila tokom američkog kolonijalnog perioda sa prvim američkim nastavnicima koji su predavali ovaj sport zajedno sa bejzbolom.


Amerikanci su košarku uveli u državni školski sistem Filipina kao ženski sport 1910. godine. Zbog toga se ženska košarka u periodu od 1911. do 1913. godine igrala na međuškolskim susretima. Međutim, ženska košarka je naišla na protivljenje konzervativnih grupa, naročito Katoličke crkve, koja je u sportskoj opremi koju su djevojke nosile vidjela nešto neprikladno. Iz ovih razloga ženska košarka je gubila popularnost među Filipinkama, a vremenom su softbol i odbojka postale omiljeni sportovi za žene i djevojke iz ove zemlje.


U isto vrijeme, 1910. godine, organizovana je i prva muška reprezentacija u košarci na Filipinima. Prvu značajniju pobjedu, ova reprezentacija je ostvarila već 1913. godine, kada je pobijedila na prvim igrama prvenstva Dalekog istoka. Nacionalna akademska atletska asocijacija (NCAA), koja je na košarku gledala kao na glavni sport, osnovana je 1924. godine.


Filipini i FIBAFilipini su postali član FIBA preko Košaraškog saveza Filipina 1936. godine. Odmah nakon toga, Filipinci su u košarci počeli da ređaju značajne uspjehe, a jedan od njih je bio i učestvovanje na Olimpijskim igrama 1936. godine, kada su zauzeli visoko peto mjesto. Ovaj rezultat je ujedno najbolji azijski rezultat u istoriji olimpijske košarke. Dvije godine nakon navedenih Olimpijskih igara, osnovan je i turnir Manilskog industrijskog i komercijalnog atletskog udruženja (MICAA).


Reprezentacija Filipina u košarciOd pedesetih godina 20. vijeka, nakon što su i Filipini postali nezavisna država, košarkaška reprezentacija ove zemlje počela je da nastupa na međunarodnim takmičenjima. Filipinski tim je osvojio zlatnu medalju na Azijskim igrama 1951. godine, a na ovom takmičenju Filipinci su dominirali sve do 1962. godine. Na FIBA svjetskom prvenstvu 1954. godine Filipini su zauzeli treće mjesto, što je ujedno i jedan od najboljih rezultata azijskog tima na Svjetskom prvenstvu.


Šezdesetih godina prošlog vijeka Filipinci su postajali sve bolji u košarci, pa su tako osvojili prvo FIBA prvenstvo Azije, a Karlos Badion se pokazao kao najbolji igrač na turniru. Zbog svoje odlične igre, Filipinci su stekli pravo da budu domaćini trećeg FIBA Svjetskog prvenstva, ali su na kraju ipak suspendovani, zbog svog tadašnjeg predsjednika, koji je obio da izda vize igračima iz komunističkih zemalja.


Dominacija Filipina u košarci je počela da opada nakon što se igrač Karlos Lojzage penzionisao, na Olimpijskim igrama nijesu ostvarili zapažene rezultate, ali su i dalje bili konkurentni na Prvenstvu Azije i Svjetskom prvenstvu. Godine 1978. Filipinci su imali tu čast da budu domaćini FIBA Svjetskog prvenstva, što je ujedno bilo i prvi put da je međunarodni turnir održan u Aziji.


Tokom 21. vijeka stanje u košarci na Filipinima se često mijenjalo, ali popularnost ovog sporta nije jenjavala. Samim tim, mnogo mladih se odlučivalo da trenira ovaj sport i na taj način timovi i košarkaška reprezentacija Filipina nikada nije ostala bez dobrih igrača.


Tokom 2020. godine mnogi filipinski košarkaši su igrali u inostranstvu u različitim ligama, neki od njih su Kifer Ravena i Ferdinand Ravena, koji su igrali u japanskoj ligi B, kao i Džek Animam, koji je igrao u Srbiji i Kaj Soto koji je igra u Nacionalnoj košarkaškoj ligi Australije.


Najbolje kvote za klađenje na košarkuKošarka nije samo omiljeni sport na Filipinima, već bismo to mogli reći i za naš region. Košarka je jedan i od omiljenih sportova kladioničara i igrači se rado klade na ovaj sport i mnogobrojne košarkaške turnire. Ukoliko ste ljubitelj ovog sporta, onda sigurno volite i kvalitetne mečeve, a filipinski timovi vam to mogu omogućiti. Ono što vam Meridian kladionice pružaju jeste mogućnost da se uživo kladite na košarku koja nam stiže sa dalekih Filipina i uživate u najboljim mogućim kvotama.


Iskoristite fantastičnu priliku da zaradite novac, i to upravo zahvaljujući vašem omiljenom sportu. Osim odličnih kvota, možete iskoristiti i mnoge druge pogodnosti koje Meridian svakodnevno nudi. Da biste bili u prilici da to učinite, potrebno je samo da se registrujete na našem sajtu, a to će vam oduzeti svega par minuta. Nakon toga, otvoriće vam se čitav spektar mogućnosti i odličnih prilika da zaradite putem sportskog klađenja.


Ukoliko ste novi korisnik, nemojte dozvoliti da vam promakne bonus dobrodošlice, a možete pogledati i koje smo promocije spremili za vas. Sve to i još mnogo drugih opcija, biće vam dostupno u svakom trenutku iz udobnosti vašeg doma. Zato posjetite naš sajt već danas i uvjerite se da smo najbolja kladionica u regionu!

Top of Page
Ticket
Ticket status
Check ticket